Geverifieerde route ?

Gran Fondo aan zee: Goeree-Overflakkee

Prachtige rondje over het eiland

 • icon-locationZuid-Holland
 • icon-distance107 km
 • icon-altitudeVlak
 • icon-road_conditionFietspaden: 50 - 75% van route
Fiets deze route

Goeree-Overflakkee is het laatste grote eiland dat hoort bij Zuid-Holland. Toch wordt er vaak gedacht dat dit eiland al hoort bij Zeeland. En dat is niet voor niets. De karakteristieken van een Zeeuws eiland zijn overal te vinden. Je maakt ook tijdens deze toch kennis met de wind, de dijken, de kustlijn, windmolens en pittoreske dorpjes. En ook hier wordt in de zomer vaak Duits gesproken. Goeree-Overflakkee is overigens één gemeente, dus weinige gemeentes sprokkelen voor de Longterm NL challenge!

Dit kun je onderweg verwachten

De bekendste plaats op dit eiland, voor toeristen in ieder geval, is Ouddorp. Daar begint deze route ook. Bij de kust, door de duinen, ligt een breed fietspad. Hier ga je meteen merken wat voor wind er staat vandaag, zowel qua kracht als qua windrichting. De eerste helft van de route gaat voornamelijk in Zuidoosten richting. De Brouwersdam laten we rechts liggen en we vertrekken onder Ouddorp langs. Ondanks dat we vlak langs Goedereede en Stellendam rijden, is Herkingen (aan het Grevelingenmeer) pas het eerste dorpje waar we doorheen komen. Na het passeren van het mooie jachthaventje, gaan we over een iets smaller fietspad langs het water aan de rechterkant van de dijk. Tijdens onze verkenning zagen we naast veel windmolens ook flamingo’s! 

Vanwege de aanleg van een nieuw windmolenpark doen we ook Oude-Tonge nog even aan. Wellicht een goede plek om even wat te drinken en te eten? We zijn al bijna op de helft, Ooltgensplaat is in de buurt. Daar kunnen we niet meer verder richting het oosten en we buigen af in de richting van het noordwesten. Langs het Haringvliet komen we langs mooie dorpjes. Na Stad aan ’t Haringvliet, verlaten we de kustlijn een poosje, vanwege de staat van de wegen. We rijden om Sommelsdijk heen terug naar het water. We moeten door Stellendam heen om de route te vervolgen. We gaan onder de verbindingsweg met Voorne-Putten door en komen dan weer in meer toeristisch gebied. Havenhoofd is het laatste dorpje voor Ouddorp wat we nog aan doen, voordat de duinen weer opdoemen.


Je startlocatie

De start van de originele gpx is Landal Beachresort Ouddorp. Andere mooie startpunten zijn Brouwersdam, Herkingen, Ooltgensplaat en Stellendam. In de buurt van het strand bij Ouddorp is veel parkeergelegenheid.

Grote groepen en hardrijders

Zoals hierboven gemeld, op mooie dagen is het hier erg druk. Route verificatie in de herfstvakantie gedaan, mid oktober, en er was bijna geen andere fietser te bekennen. Kies het juiste moment. Weinig oponthoud. In dorpjes wel even genieten van hoe mooi het hier is.

Veiligheidsinformatie

Een deel van de route gaat over de kustroute, een langeafstandfietsroute. Daarnaast lopen er een aantal fietspaden van dorpjes naar de kust. Zowel het eiland Goeree Overvlakee als mede deze fietspaden worden op de warme / zonnige dagen overspoeld met toeristen. Tijdens het maken van de route is hier rekening mee gehouden. Echter zijn er paden die niet anders te kiezen zijn. Drukte waarschuwing voor mooie dagen op ongeveer 20% van de route.

 • Na 23km de Maanzeesegordijk ligt iets verstopt achter de dijk, hier even opletten op de navigatie

 • 35-40km langs, door en na Herkingen smallere fietspaden. Let op drukte, en, als je gelukt hebt, op de Flamingo’s

 • Na deze dijk een smal (voetgangers)tunneltje onder de Rijkesweg door waar je als fietser door mag, maar bij drukte moet afstappen!

 • Na 45km dwars door Oude-Tonge, kan druk zijn!

 • Na 62,5km de Rijksweg onderdoor, met een (voetgangers)tunneltje waar je als fietser door mag, maar bij drukte moet afstappen!

 • Na 78km een rotonde onder Middelharnis, bij de N215

 • Na 86km smalle fietsrbrug

 • Na 93km Stellendam, let op ander verkeer

 • Na 95km een rotonde, driekwart

 • Vanaf 100km weer kans op drukte op de weg op mooie dagen

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Trainen voor jouw doel

Mooie route hè? Twijfel je nog of je de afstand wel aankunt? Wij werken samen met Fondo van de KNWU, een app waarmee jij specifiek kunt trainen voor jouw doel. Lees meer in onze blog hierover.

Naar de blog

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.