Geplaatst door op maandag 27 mei

Het is eindelijk voorjaar…sterker nog het is bijna zomer (astronomisch gezien dan). Traditioneel ingeleid door de langste dag. En laat die langste dag nu ook het moment zijn voor veel wielrenners om iets speciaals te gaan doen. Genieten van elke minuut daglicht. Ook Peter heeft weer plannen. Daar lees je in dit blog meer over naast verschillende initiatieven ter inspiratie voor jouw langste dag. Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar jouw plannen! Laat het ons weten via de socials, tag ons daar in en de leukste reactie belonen wij met een Racefietsroutes.nl pakket t.w.v. €30,-

The longest day

Even een stapje terug. De langste dag: waar hebben we het eigenlijk over? We hebben het over (komtie) de Zomerzonnewende. Mooi woord. En deze valt in een normaal jaar op 21 juni en in een schrikkeljaar op 20 juni. Volgens verschillende bronnen hebben we die dag in Amsterdam 16 uur, 48 minuten en – jawel- 19 seconden. En nog langer als je de schemer mee rekent. Dit betekent twee dingen: we gaan de donkere dagen weer tegemoet en we hebben heel veel tijd om te fietsen in daglicht. 21 juni valt dit jaar op een maandag. Dus je hebt ook nog te kiezen tussen drie opties. Doe je het weekend ervoor, het weekend erna of de dag zelf iets aan dit fenomeen?

Wij hadden bedacht om dit jaar, in samenwerking met Snelle Sokken en Ride Along iets leuks te organiseren op de dag zelf, in de avond. En de plannen waren vrij ver gevorderd! Tot dat iemand ons op een ander fenomeen wees: iets met EK voetbal en het Nederlands Elftal.... Ik denk dat er weinig drukte is op de wegen op de avond van de langste dag. Wellicht toch een mooi moment om te fietsen?

Uitdagingen

De afgelopen jaren zijn er steeds meer initiatieven geweest om deze langste dag te vieren op de racefiets. Hoe dan? Simpel! Door een zo lang mogelijke afstand uit te kiezen en te gaan fietsen. Wordt het steeds gekker? Ja, daar lijkt het wel op. Je hebt voldoende te kiezen als je aan een georganiseerd iets wilt mee doen. Mijn advies is echter om het lekker met een clubje vrienden en vriendinnen op te pakken en samen op pad te gaan. Wil je toch ergens aan meedoen? Google is je vriend. Ploegmaats.cc heeft een leuke uitdaging om met je vrienden 300 kilometer te rijden. En NL Tourrides heeft een Gravel Ride georganiseerd voor het goede doel (Duchenne). 

blog%20langste%20dag2-0-2-2399-1212-1623312403

Longestday.cc

Zelf ben ik ooit in aanraking gekomen met het fenomeen longest day uitdaging door Martijn Hendriks (welbekend van de o.a. de podcast Tweewielers) die in zijn blog Martinello – of was het toen enkel nog twitter? – verslag deed van een epische tocht door alle provincies van Nederland met een groepje vrienden (hele bekende mensen – dat wel). Naast dat het leuk was om te volgen, schrijft en verteld Martijn er ook heel leuk over. Sinds 2017 is het een traditie geworden waar ze je graag in meenemen. Er is nu zelfs een speciale website aangewijd: https://www.thelongestday.cc/. Daar lees je alles over de uitdaging die ze dit jaar doen, maar liefst 400 kilometer langs de woonplaatsen van de deelnemers!

Wat doen wij?

Vorig jaar op de kortste dag hebben we gegraveld, op de racefiets gezeten en hardgelopen. Maar nu is de wens wel om enkel op de racefiets te stappen. Nadat ik vorig jaar een rondje om de provincie Groningen heb gereden (niet op de langste dag overigens), was het dit jaar weer het idee om met wat vrienden een provincie rondje te rijden. Utrecht lijkt mij heel vet om een keer te doen. Maar zoveel mensen, zoveel smaken en wensen. Wij gaan dus Flevoland eens verblijden met een bezoek, maar wel vanuit Utrecht. We hebben 250 kilometer op de planning staan. Niet te ver, niet te gek! Toch?

Wat Fleur gaat doen… goede vraag. Ik zal het eens vragen.... Ze zegt dat we het Instagram account in de gaten moeten houden op de dag zelf!

En wat doe jij?

Wij vinden het leuk om te horen welke uitdagingen er allemaal worden aangegaan rond deze langste dag. Laat het ons weten via de socials, tag ons daar in en de leukste reactie belonen wij met een Racefietsroutes.nl pakket t.w.v. €30,-

Kies je eigen uitdaging:

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.