Geverifieerde route ?

Zwol du Vam

Een echte col in Drenthe

 • icon-locationOverijssel, Drenthe
 • icon-distance117 km
 • icon-altitudeKlimmetjes
 • icon-road_conditionFietspaden: 25 - 50% van route
Fiets deze route

Een echte col beklimmen in Drenthe? Kan dat? Het is de Col du VAM die je met deze route kan gaan bedwingen. Met 3 verschillende routes op de hoogste berg van Drenthe (maar liefst 4800cm boven NAP) en een kasseienstrook met een stijgingspercentage van 15% is dit deel van de route een echte uitdaging. 

Dit kun je onderweg verwachten

De route begint oorspronkelijk in Hanzestad Zwolle bij de Agnietenberg. Vanuit daar is het warmdraaien langs de A28 richting het noorden. Na zo’n 14km laten we de drukkere wegen om ons heen echt los en draaien we richting het Staphorsterbos. Hier, net na Punthorst, is het aan te raden om over de weg te blijven rijden. Snel verkeer mag dat en het is nog veiliger ook. Nadat we de A28 weer zijn gekruist gaat de tocht verder richting het Drentse dorpje Echten, gaan we aan de noordkant langs Hoogeveen en maken we ons langzaam op voor de Col du Vam. 

Let bij de Col du Vam even op het de eenrichtingsverkeer. Er zijn 3 opgangen waarbij je bij de meest noordelijke kan kiezen om het laatste stuk rechtsom over asfalt te fietsen of linksaf te slaan en de laatste 150 meter over kasseien. Laat de navigatie even los en speel hier rustig op los. 

Op de terugweg komen we langs mooie bossen en open landschappen. Met westenwind kan het een pittige terugweg zijn. Het stuk in Balkbrug is pittoresk, maar dit zijn niet de beste wegen. Gelukkig slaan we snel rechtsaf om in een rechtenlijn naar Zwolle terug te rijden, via de Vinkenbuurt en Nieuwleusen. Geen zin in het fietspad daar? Dan kun je in Nieuwleusen linksaf richting Oudleusen en via de Hessenweg terug naar Zwolle. Daar rijdt je dan op een parallelweg naast de Hessenweg. 


Je startlocatie 

Deze route start in Zwolle. Begin je liever ergens anders? Je kunt alsnog het .gpx-bestand gebruiken met je fietsnavigatie. Heb je een geweldige plek gevonden die andere fietsers ook zouden moeten kennen? We horen graag jouw feedback!

Informatie groepen en hardrijders

Deze route gaat over veel wegen waar het in de regel vrij rustig is. Er ligt op sommige delen in de route relatief veel fietspad langs de wat drukkere wegen vanuit veiligheid. Op de fietspaden, zeker buiten de tijden dat er forensenverkeer is, is het er goed mogelijk om hard te rijden. Echter de kans op scholieren is zeker rondom Zwolle en Hoogeveen aanwezig.
De route is grotendeels geschikt voor groepen, en helemaal voor een groepje van vier rijders. Er zijn een paar punten waarbij oversteken met de hele groep gelijk wellicht niet mogelijk is, houd daar rekening met het andere verkeer.


Alternatieven

Voor de rijders die niet over het industrieterrein of het laatste deel fietspad willen is er een alternatief om in Nieuwleusen linksaf te slaan richting Oudleusen (deel fietspad) en dan parallel aan de Hessenweg (rechtsaf) richting Zwolle te fietsen. De parallelweg is rustiger met fietsers, maar er wordt de komende periode (2020-2022) wel aan de weg gewerkt.

Veiligheidsinformatie

 • In de eerste 3km heb je een rotonde en 3 stoplichten om weg te komen uit Zwolle. Niet ideaal, maar let goed op de verkeerssituatie daar. Doe je de ronde vanuit een ander startpunt? Dan is het aan te raden om niet Zwolle in te rijden maar op de Nieuwleusenerdijk, voor de eerste Zwolse rotonde rechtsaf het fietspad aan de Steenwetering op te slaan en de ronde daar aan het eind weer op te pakken.

 • 9km stoplicht Lichtmisweg

 • 16km oversteek in Punthorst, daarna Staphorsterbos, blijf op de hoofdweg rijden (ondergrond is beter en sneller verkeer is daar gewenst ipv op het smalle fietspad)

 • 27km oversteek Eemten

 • 32km fietspad wisselt van kant, lastige oversteek

 • 40-45km bovenlangs Hoogeveen, aantal rotondes en verkeerssituatie waar je aandacht bij nodig is

 • VAM berg (51-61km) let op eenrichtingsverkeer

 • 64,5km oversteek spoorlijn en Boerenveensche plassen. Klinkerstrook door natuurgebied

 • 70km oversteek Gijsselterweg

 • 94km Balkbrug, let op verkeerssituatie daar, daarna verplicht op fietspad.

 • 97km oversteek 

 • 104km druk onoverzichtelijk kruispunt Nieuwleusen

 • 113km industrieterrein de Hessenpoort let op rotondes en verkeerslichten

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Trainen voor jouw doel

Mooie route hè? Twijfel je nog of je de afstand wel aankunt? Wij werken samen met Fondo van de KNWU, een app waarmee jij specifiek kunt trainen voor jouw doel. Lees meer in onze blog hierover.

Naar de blog

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.