Neder-Rijnse Kilometers

Langs de panda’s

  • icon-locationGelderland, Utrecht
  • icon-distance110 km
  • icon-altitudeHeuvels / glooiend
  • icon-road_conditionFietspaden: 50 - 75% van route
Fiets deze route

De route is ons aangeleverd door Michael van World2Cycle en met zijn lokale kennis rijden we mee! Onderaan de pagina lees je zijn verhaal dat hoort bij deze koers. Laat je inspireren en geniet!

Dit kun je onderweg verwachten 

De route begint aan…ja wel…de Neder-Rijn. Vanuit Wageningen heb je ongeveer 5 kilometer om je warm te fietsen voor de Grebbeberg. Vanuit Rhenen rijden we richting de Amerongse Berg die we van de zuidkant beklimmen. Na de afdaling zetten we koers naar het noorden, in de richting van Scherpenzeel en Leusden. Na Leusden is het westwaarts richting vliegveld Soesterberg. Let op dat dit niet het hele jaar toegankelijk is. We keren en we rijden weer in de richting van de Neder-Rijn. We komen langs de bekende Pyramide van Austerlitz onderweg naar Woudenberg. Richting het zuiden komen langs Maarsbergen en Leersum. Bij Amerongen steken we de Neder-Rijn over met een pontje en volgen de dijk langs de Neder-Rijn tot aan Heteren. We steken snel weer over en zetten koers terug naar Wageningen.

Je startlocatie

De route start aan de Neder-Rijn bij Wageningen. De route kun je ook zeker vanuit andere punten opstarten langs de route zoals Rhenen, Leusden, Zeist, of Maarsbergen. Je kunt ook vanuit andere plekken naar de route toe rijden, zoals Doorwerth, Kesteren, Veenendaal of zelfs Doorn. Let wel dat misschien je navigatie na het “officiële” startpunt even opnieuw de route moet inladen.

Het verhaal van onze routebouwer!

Van Wageningen naar Wageningen waarbij de landingsbaan van Vliegbasis Soesterberg een Episch moment is op de route. Je rijdt door de Utrechtse Heuvelrug waarbij de erkende klimmen als de Grebbeberg en de Amerongse berg zorgen voor de hoogtemeters op deze route. Belangrijke opmerking. Tijdens het broedseizoen is het niet mogelijk om over de landingsbaan te fietsen. Dit is de periode tussen tussen 15 maart en 15 augustus.

De Grebbeberg wordt beklommen vanuit de kant van Wageningen. In de Giro d’Italia van 2010 werd deze klim aangemerkt als onofficiële klim in de eerste etappe. Het is een klim van 700 meter met een maximale stijgingspercentage van 7%. De Grebbeberg is door zijn strategische ligging met zicht op de Nederrijn en op de Betuwe historisch van groot belang. Tijdens WO II wilde een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man de Grebbelinie te doorbreken. Dit leidde tot hevige gevechten en er is dan ook een Militair Ereveld om de slachtoffers van de ‘Slag om de Grebbeberg’ te herdenken.

De Amerongse Berg wordt beklommen vanaf de zuidkant. Misschien is dit wel de meest beklommen berg in Nederland. Vanaf deze kant is klim 2.2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 2.4%. Het steilste stuk van deze klim is 4.2%. De Grebbeberg en de Amerongse Berg zijn beide beklimmingen onderdeel van de wielertocht Jan Janssen Classic. Deze start elk jaar in Wageningen en wordt georganiseerd op de derde zondag van de maand juni. Deze wielertocht is vernoemd naar Jan Janssen welke als eerste Nederlandse wielrenner ooit de gele trui uit de Tour de France mee terug naar huis neemt. Dit gebeurde door met een nipt verschil te winnen in de afsluitende tijdrit. Het Valleikanaal is een kanaal van ongeveer 40 kilometer lang en 5 kilometer daarvan is onderdeel van deze route op weg naar de landingsbaan bij Vliegbasis Soesterberg. De landingsbaan bij vliegbasis Soesterberg is het keerpunt van deze route. Het Epische is dat fietsers over de landingsbaan mogen rijden. We hebben er voor gekozen om met ze drieën in tijdrit formatie te gaan rijden met een afsluitende punch. We hadden geen vertrek vanuit een startblok. Dus het was schoenen in de pedalen klikken, snelheid opbouwen totdat de benen gingen verzuren en daarna hopen dat je aan kon haken als je van kop ging. We hebben de maximale snelheid tot voorbij de 54 km/u kunnen duwen.

Op de weg terug is er nog de Zeisterweg welke een rollende klim is met een continue stijging van rond de 1%. Bij Amerongen aangekomen rij je via Kasteel Amerongen richting de pont om daar de Rijn over te steken. Aan de overkant van de Rijn is het daarna 25 kilometer fietsen over de dijk voordat weer de oversteek wordt gemaakt over de Rijn. En dan wacht nog de finale richting Wageningen.

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Trainen voor jouw doel

Mooie route hè? Twijfel je nog of je de afstand wel aankunt? Wij werken samen met Fondo van de KNWU, een app waarmee jij specifiek kunt trainen voor jouw doel. Lees meer in onze blog hierover.

Naar de blog

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.