Geverifieerde route ?

Wonderbaarlijk Salland

Het mooiste van Overijssel

 • icon-locationOverijssel
 • icon-distance80 km
 • icon-altitudeHeuvels / glooiend
 • icon-road_conditionFietspaden: < 25% van route
Fiets deze route

Deze route verveelt nooit. Klimmen, bos, heide, afdalen over smallere paden, mooi weer, snel wat eten, gas geven op brede, vlakke wegen én genieten van het uitzicht. Zo afwisselend, het doet zelfs ons altijd nog versteld staan.

Dit kan je onderweg verwachten

Deze route is voor de vrouwen en mannen die de bolletjestrui ambiëren. Deze route doorkruist twee keer de Sallandse Heuvelrug, en met een goede reden: aan beide kanten liggen uitdagende klimmen. Namen als De Diepe Hel en de Motieweg vergeet je na deze ronde nooit meer.


Geen tijd om warm te rijden vandaag! We rijden rechtsaf het park af en eigenlijk begint het klimwerk meteen. In de eerste twintig kilometer krijg je meteen 5 schitterende klimmen voor de kiezen, verdeel de energie goed! De tweede klim, in Nijverdal, voert over de Jan van Galenstraat, een verborgen parel waarvan niet eens elke lokale rijder weet dat deze bestaat. Na Nijverdal klimmen we richting de Sallandse Heuvelrug en zodra je deze bent opgedraaid, vervolgt de weg vals plat richting het prachtige uitzicht over de Heuvelrug. Na de afdaling volgt nog een klein klimmetje richting de top van de Diepe Hel. Een afdaling met stukken van 10%, dus pas op en onthoud deze weg, want aan het einde van de dag rijdt je deze weg weer omhoog! Na deze afdaling volgt de laatste klim van het begin van de koers: de Holterberg-Noord. Vanaf nu is het uitbollen richting Holten. Neem even je rust op de fiets, want voor je het weet werk je jezelf weer in het zweet vlak voor Markelo. Mocht je niet krom over het stuur hangen…geniet voor de afdaling nog even van het uitzicht over Markelo. De 15km die volgen na Markelo is relatief vlak. Daarna volgt nog een mooie korte klim over de Apenbergerweg met uitzicht over het prachtige Twente. Nu draaien we terug richting Holten en dan begint de grootste uitdaging van de dag…De Motieweg. Deze kuitenbijter (met een stuk van ruim 10%) vraagt aan het begin van het seizoen een koffiemollentje en bovenop krijg je maar een kilometer of twee om op adem te komen voordat de Diepe Hel (wederom met een stuk van 10%) opdoemt. Heb je nu nog energie over? Knal dan na de afdaling nog even de minder steile Nijverdalse berg op. Het allerlaatste klimwerk van de dag. Nu is het ongeveer drie kilometer afdalen en nog twee kilometer vlak voordat er een welverdiend koud drankje klaar staat in de koelkast: CHAPEAU!


Je startlocatie

Wij starten deze route in Hellendoorn - Landal.  Begin je liever ergens anders? Helemaal aan jou! Als het goed is werkt jouw fietsnavigatie zo dat je gewoon de route ‘uit’ fietst. Het kan zijn dat je tussentijds je route even opnieuw moet starten als je ons startpunt passeert.

Groepen / hardrijders

Deel van de route gaat over fietspaden langs N-wegen om de mooie stukken aan elkaar te verbinden. Naast dat er enkele oversteken zijn, zitten er genoeg punten in om als groep goed te trainen. Sallandse Heuvelrug en Markelo kunnen druk zijn op mooie dagen.

Veiligheidsinformatie:

 • 2km oversteek naar rechts, vervolgens smal fietspad in de afdaling. Let op eventueel zand op het fietspad

 • Na 7km oversteek richting Sallandse Heuvelrug

 • Na 18km na de afdaling heeft rechtsvoorrang, daarna aantal rotondes door Holten heen

 • 32km in Markelo een druk punt in het dorp

 • 50km Drukke rotonde

 • 52-54km 2x een oversteek van de N752

 • 61 – 64km door Holten aantal rotondes

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.