Geverifieerde route ?

De 100 van Salland

Niet te vroeg pieken

  • icon-locationOverijssel
  • icon-distance100 km
  • icon-altitudeHeuvels / glooiend
  • icon-road_conditionFietspaden: 25 - 50% van route
Fiets deze route

Misschien wel de honderd mooiste kilometers van Salland vind je in deze route. Laat je uitdagen, slinger langs prachtige boerderijen en ga met gestrekt tempo over vlakke, brede wegen. Pas op, dat je tong niet op het stuur beland na die klimmetjes in de start van de route.

Dit kun je verwachten

De start van de route is vlak en rustig richting het noorden, richting Lemele. Let er op dat de route zichzelf kruist na ongeveer 4 kilometer, u vervolgt de weg naar het noorden zoals aangegeven door uw Garmin. Na 15km komt u in het dorpje Lemele, we laten de Lemelerberg nog even links liggen en vervolgen onze weg richting Archem, waar schitterende boerderijen staan. (foto 1). Nadat we de grote weg twee keer zijn overgestoken gaan we in de richting van Ommen. 

We rijden door het mooie Besthem aan de zuidkant langs Ommen en krijgen daarna voor het eerst een smal fietspad. Houd hier rekening met andere weggebruikers. Na ongeveer 2km verlaten we het fietspad weer en rijden richting de stuw van Junne (foto 2). We zijn nu op een derde van de rit. Een prachtige plek om even iets te eten of te drinken. 

Na de stuw van Junne komen de hardrijders aan de buurt, vanaf kilometer 35 volgt er een strook van 5km brede weg richting Hardenberg in het Oosten. Met Westenwind kun je hier goed doortrappen. Vlak voor Hardenberg buigt de route weer terug naar het zuiden. Nu komt de tweede strook met een smal fietspad. Het is een schitterend gebied om mooi rond te kijken. Of te stoppen bij een van de eetgelegenheden onderweg. We zijn tenslotte op de helft. 

Na Mariënberg komen we weer op een brede weg en langs het kanaal vervolgen we onze weg richting Geerdijk waar u het markante bruggetje over het kanaal passeert. We slingeren daar weer door het mooie Salland rondom Den Ham. Met bijna 75 kilometer op de teller doen we Lemele weer aan. U kunt aan de voet of bovenop stoppen voor een korte pauze. De Lemelerberg is de eerste van vier klimmetjes die in de laatste 25 kilometer volgen. De laatste drie klimmen komen zelfs in de laatste 10 kilometer. Geniet van het mooie Luttenberg, trap jezelf nog even in het zweet op de Santoriumlaan en na de laatste
klim (Hellendoorn uit) kunt u nog even genieten van de mooie afdaling richting het park.


Je startlocatie

Wij starten deze route in Hellendoorn - Landal.  Begin je liever ergens anders? Helemaal aan jou! Als het goed is werkt jouw fietsnavigatie zo dat je gewoon de route ‘uit’ fietst. Het kan zijn dat je tussentijds je route even opnieuw moet starten als je ons startpunt passeert.

Groepen / hardrijders

Deel van de route gaat over fietspaden langs N-wegen om de mooie stukken aan elkaar te verbinden. Naast dat er enkele oversteken zijn, zitten er genoeg punten in om als groep goed te trainen. Vooral het stuk langs de Coevorderweg leent zich voor de echte hardrijder!

Veiligheidspunten

  • 17-20km hier steek je twee keer de N347 over. Dit  omdat de route daar zo mooi is. Let wel even op met oversteken.

  • Na 29km oversteek van Beerzeweg naar Junnerweg. 

  • Op 35km een smal tunneltje, let op tegenliggers

  • Na 90km afdaling Bergweg, verkeer van de Butzelaarsstraat heeft voorrang

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.