Geverifieerde route ?

Een stukje maar langs het Tsjûkemar

Zuid-Friesland op zijn mooist

  • icon-locationFriesland
  • icon-distance60 km
  • icon-altitudeVlak
  • icon-road_conditionFietspaden: 25 - 50% van route
Fiets deze route

Deze route laat zien waar Friesland om bekend staat. Naast het ijs natuurlijk. Er zijn verschrikkelijke mooie pittoreske wegen langs natuurgebieden en watertjes. De dorpjes onderweg zijn zo voorbij als je te hard rijdt. Dus geniet van het moois wat Friesland je te bieden heeft. 

Dit kun je onderweg verwachten

Vanuit Heerenveen gaan we zuidelijk richting Wolvega. We rijden daar omheen in de richting het kanaal: Jonkers-of-Helomafeart. Jawel, we zijn echt in Friesland hè? Volgens onze lokale rijders staat hier de brug geregeld open. Mooi moment om je mentaal voor te bereiden om de meeste om misschien wel de mooiste 30 kilometer uit deze route. Door de gemeente Fryske Marren rijd je langs prachtige watertjes. Als de wind je hier geen parten speelt, het zonnetje gemoedelijk schijnt en de benen fris zijn, is het genieten genieten en nog eens genieten. Lekker even stoppen aan het Tsjûkemar en naar de bootjes kijken. Joure laten we in deze route links liggen. We rijden door Ouwsterhaule (wie kent het niet?) Haskerhome richting Oudehaske. Vanuit daar voert de route je nog langs het It Nannewidd alvorens we linksaf slaan terug naar Heerenveen.


Je startlocatie

Friesland: de schaatsprovincie van Nederland. Hoe kan het ook anders dan dat we voor onze gpx startpunt gekozen hebben voor de parkeerplaats bij het stadion Thialf? Ook in de omgeving daarvan is er voldoende ruimte, en rijdt er een trein! Overige interessante startlocaties: Wolvega, Joure.

Grote groepen/hardrijders

Het deel richting het noorden vanuit Wolvega bestaat uit mooie wegen langs wateren. Soms betekent dit fietspad. Over het algemeen is het fietspad breed genoeg om er met meerdere te fietsen. Op hele drukke dagen kan het lastig zijn hier tempo te houden. Er zijn een paar wegen waar een niet verplicht fietspad naast ligt hier kun je kiezen voor de hoofdweg, uiteraard rekening houdend met het overige verkeer. 

Veiligheidsinformatie


  • Na 18km oversteek Peter Stuyvestant weg. Geen voorrang.

  • Na 26km oversteek Peter Stuyvestant weg. Geen voorrang.

  • Na 29 Kerkeweg, smal fietspad, kunt hier als wielrenner beter over de weg (rustige weg, beter wegdek)

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.