Een stukje Ardennen in Drenthe


4800 cm boven NAP staat er op het bord bovenop de Col du VAM. Een bord zoals je vaak tegenkomt boven op een klim in bijvoorbeeld de Pyreneeën of de Alpen, maar nu in de provincie van op fietse: Drenthe.


De VAM-berg ligt ten noorden van Hoogeveen in de buurt van de plaatsen Drijber en Wijster. De berg, in 2018 geopend voor sporters, is één grote speeltuin voor de wielerliefhebber. Er liggen drie verschillende klimroutes de berg op en één afdaling. Er is dus ook sprake van eenrichtingsverkeer op de berg. Bij elkaar zijn de routes 2,1km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. En hoewel we officieel spreken van drie routes, kun je op één route vlak voor de top, kiezen tussen twee verschillende paden. Klim je het laatste stuk via het asfalt, of via de kasseienstrook? Een kasseienstrook is een ervaring op zich. Deze kasseienstrook is helemaal bijzonder. 150 meter lang met een stijgingspercentage van 15%. En dat merk je!

Omhoog heb je dus vier keuze mogelijkheden en naar beneden één. De bewegwijzering, het onderhoud, het uitzicht… het ziet er allemaal prachtig uit. Je waant je voor heel even in een ander land. Of in ieder geval in een andere provincie.


Op onze sites vind je verschillende gpx-routes die de VAM-berg aan doen. Het gpx bestand kun je downloaden vanaf de routepagina’s zelf. We hebben routes vanuit bijvoorbeeld Assen en Zwolle die richting de VAM-berg lopen. Ook een leuk idee: de auto parkeren bij de VAM-berg, daar een route fietsen en dan tot slot een paar keer in de speeltuin op en neer, tot dat je niet meer kan.

20201115_105706

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.