Geverifieerde route ?

Rondje Wolvegaan langs de Friese Meren

Honderd prachtige kilometers

 • icon-locationFriesland
 • icon-distance100 km
 • icon-altitudeVlak
 • icon-road_conditionFietspaden: 25 - 50% van route
Fiets deze route

Deze route heeft voor iedere fietser iets moois. Behalve als je van klimmen houdt. Er zijn verschrikkelijke mooie pittoreske wegen langs natuurgebieden en watertjes. De dorpjes onderweg zijn zo voorbij als je te hard rijdt. Daarnaast zijn er lange stukken door polderachtige omgevingen, brede wegen om tempo te maken langs snelwegen, kortom, voor elke liefhebber wat wils. 

Dit kun je onderweg verwachten

Vanuit Heerenveen gaan we zuidelijk richting Wolvega. We rijden daar omheen in de riching het kanaal: Jonkers-of-Helomafeart. Jawel, we zijn echt in Friesland hè? Volgens onze lokale rijders staat hier de brug geregeld open. Mooi moment om je mentaal voor te bereiden om de meeste om misschien wel de mooiste 30 kilometer uit deze route. Door de gemeente Fryske Marren rijd je langs prachtige watertjes. Als de wind je hier geen parten speelt, het zonnetje gemoedelijk schijnt en de benen fris zijn, is het genieten genieten en nog eens genieten. Lekker even stoppen aan het Tsjûkemar en naar de bootjes kijken. Na Joure is het nog niet gedaan met de pret, ook dan vervolgen we onze route langs het zo bekende Friese landschap. Het Snitser Mâr ligt halverwege de route. Wellicht een mooi moment voor een stop?

Het landschap verandert als we in de gemeente Leeuwarden komen. Zover als de stad komen we niet, want vanaf Grou gaat het zuidwaarts. We komen in een open, vlak, polderachtiglandschap. Het wordt met wind in de rug een racebaan, met wind op kop wordt het stoempen. Langs de doorgaande wegen is het minder genieten van het uitzicht, nu komt het aan op de benen en het hoofd. We komen door het plaatsje Nes (zeker een aanrader om te stoppen) en daarna slingeren we ons door de weilanden, tot we weer in één rechte lijn zuidelijk kunnen trappen richting Heerenveen. Daar maken we nog een slingertje naar Oudehaske alvorens onze route tot een eind komt.


Je startlocatie

Friesland: de schaatsprovincie van Nederland. Hoe kan het ook anders dan dat we voor onze gpx startpunt gekozen hebben voor de parkeerplaats bij het stadion Thialf? Ook in de omgeving daarvan is er voldoende ruimte, en rijdt er een trein! Andere interessante startlocaties: Wolvega, Joure, Grou.

Grote groepen/hardrijders

Deze route bestaat uit twee delen. Het eerste deel richting het noorden vanuit Wolvega bestaat uit mooie wegen langs wateren. Soms betekent dit fietspad. Over het algemeen is het fietspad breed genoeg om er met meerdere te fietsen. Op hele drukke dagen kan het lastig zijn hier tempo te houden. Er zijn een paar wegen waar een fietspad naast ligt die enkel voor fietsers is en niet voor brommers/scooters en dus ook niet voor hardrijders. Let op de beschrijving hierboven voor de kerkweg en Badweg.

Veiligheidsinformatie


 • Na 18km oversteek Peter Stuyvestant weg. Geen voorrang.

 • Na 26km oversteek Peter Stuyvestant weg. Geen voorrang.

 • Na 29 Kerkeweg, smal fietspad, kunt hier als wielrenner beter over de weg (rustige weg, beter wegdek)

 • Joure, na 50km, paar verkeerssituaties zonder voorrang. Let op overige verkeer

 • Na 70km Grou, rotonde om naar het zuiden te gaan. Let op, drukke oversteek

 • Na 77km in Nes, door het dorp een paar keer geen voorrang

 • Na 90km in Heerenveen meer verkeer en drukte

 • Na 92km Badweg, voor  snelrijders / groepen verstandiger om over de weg te fietsen (geldt namelijk ook voor scooters en brommers)

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.