Rondje Ameland

Ontdek de volle lengte van het eiland

  • icon-locationFriesland
  • icon-distance55 km
  • icon-altitudeHeuvels / glooiend
  • icon-road_conditionFietspaden: 50 - 75% van route
Fiets deze route

Het vierde eiland van de TV-TAS, het Friese Amelân, biedt je een mooie route van 55 kilometer door de duingebieden, over uitgestrekte zeedijken en door de gezellige dorpjes. Op zoek naar oorverdovende stilte? In de uitgestrekte puntjes geniet je van een geweldig uitzicht. Deze route is top als je niet kop over kop wil stoempen, maar gewoon even wil genieten. 

Dit kun je onderweg verwachten 

Het grootste deel van deze route bestaat uit fietspad, maar vooral losse fietspaden door licht glooiende gebieden waar geen auto’s komen. Deze route kun je vooral goed doen in je eentje of met zijn tweeën. Je start in het centrum van het gezellige Nes. Over kasseistroken rijd je het centrum uit. Op de Reeweg heb je je eigen fietspad die uit straatstenen bestaan. Dit maakt al snel plaats voor een gladde weg over de Waddendijk. Niet wegwaaien hier! Hier is ‘t genieten van de ruige zee en het kwetteren van brutale zeemeeuwen, en kom je vooral ander fietsverkeer tegen. Over de geasfalteerde Kooiweg kunnen auto’s hard rijden, wees dus op je hoede. Een heel deel van je route is verder autovrij over de betonnen platen van het Jan Sietjespad. Vervolgens kom je over de Kooioerdstuifdijk - grotendeels schelpenpad - die je door het prachtige duingebied van Ameland brengt. Nog even twee uitstapjes naar de Oerder Blinkert en getijdegebied ‘t Oerd. Je dosis uitzicht! Terug naar het westen neem je de noordkust mee waar je zonder motorverkeer meegeblazen wordt door de wind. Over kasseien kom je door Hollum en Ballum heen. Je laatste kilometers is het windvangen en alles, álles geven op de Waddenzeedijk.


Je startlocatie 

Deze route start op de Ballumerweg in het centrum van Nes. Van de boot af kun je dus gelijk beginnen! Wil je ergens anders van start? Dat kan natuurlijk ook! Je fietsnavigatie werkt alsnog met dit .gpx-bestand en je kan gewoon de route vervolgen.

Deze route fietsen? Download je gpx hier!

Met een maand- of jaarabonnement kun je elke maand nieuwe routes downloaden. Heb je liever losse routes? Je kunt ze ook los aanschaffen zonder een profiel aan te maken.

Fiets deze route

Je kan de route pas beoordelen wanneer je deze hebt gedownload

Download route

Beoordeel deze route

Aantal sterren:

Deze route heb je al beoordeeld.

Aantal sterren:

Beoordeling aanpassen

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.