Geplaatst door op donderdag 25 juli

Routetest op een zonnige dag in februari

Een nieuwe routetest en dit keer de racefietsroute Typisch Drenthe. Deze route is ons aangeboden door Drenthe.nl. Altijd goed om te weten: deze test werd uitgevoerd op een dinsdagmiddag in februari onder een prachtig zonnetje (16 graden), met windkracht 4. Dat Drenthe mooi en afwisselend is…dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Deze route laat je ook heel hele mooie stukken zien van Drenthe. Eigenlijk heeft deze route alles wat je kan verwachten van een route door Drenthe die gemaakt is voor de site Drenthe.nl. Specifiek is dat deze route door een aantal zogenoemde Brinkdorpen gaat zoals Ruinen en Dwingeloo.

In dit overzicht geef ik je een aantal redenen waarom je de route wel of niet zou moeten fietsen. Naast veel pluspunten zijn er ook punten om rekening mee te houden. Daarnaast zat er een kleine fout in de route (stuk onverhard), die wij op onze site (route link) er natuurlijk uit hebben gehaald en de nieuwe gpx hebben we ook weer aangeboden bij Drenthe.nl! Je krijgt de hoogtepunten, de punten om rekening mee te houden en het eindoordeel!

dr-018-70-2

Waarom je deze route echt moet fietsen!

Zoals gezegd, Drenthe is heel mooi en afwisselend. Ik denk dat je in deze route bijna alles ziet wat Drenthe je te bieden heeft (op een Hunnebed na!). Het nationaal Park Dwingelerveld is natuurlijk een hoogtepunt en daar fiets je om- en een stukje doorheen. Je hebt prachtige Drentse landerijen, heidevelden, bos, en ook van die grote lege stukken land waar je de wind vol op de kop kan hebben (of in de rug natuurlijk). De omgeving was echt genieten. De dorpen zijn ook uniek Drents (in mijn ogen) met allen een unieke historie. Je gaat echt niet terug in de tijd, maar je kunt je wel indenken hoe het er vroeger uit gezien moet hebben. 


DR-018-70

Nog meer redenen waarom deze route een aanrader is

Andere voordelen aan de route zijn dat je echt kan zien dat het ontworpen is door iemand die de wielrenner probeert te scheiden van andere fietsende doelgroepen. (Bijna) geen fietspaden en zeker geen smalle fietspaden. Veel brede wegen en veelal overzichtelijk. Uiteraard wel wegen waar dan ook auto’s en motoren rijden. Tijdens de test viel het mee. Tot slot is dit een route waar je veel mogelijkheden hebt om te stoppen onderweg. Bijna elke camping in dit gebied lijkt wel aan de route te liggen en dat betekent dat er overal een mogelijkheid lijkt te zijn om even te pauzeren, je bidons te vullen, een ijsje te eten of een kopje koffie te scoren! Uiteraard mag de VAM-berg als een reden om deze route te fietsen niet ontbreken, maar dat spreekt voor zich toch?

Waar moet je rekening mee houden bij deze route?

Na 10 kilometer wenste ik al dat ik minder bar in mijn banden had gedaan. Wat een klinkers! Zonder overdrijven rijd je 75% van de route over grijze, rode, bruine, oranje klinkers. (als ik overdrijf is het echt 120%). Het nadeel van klinkers is dat ze verzakken en het nadeel daarvan is dat je flink door elkaar wordt gerammeld op de fiets met je harde banden. Ik moet zeggen dat ik met een licht gekneusde hand op de fiets zit momenteel en dan zou ik deze route zeker afraden. Ik denk echter dat het een kwestie van instelling is, als je het weet, valt het vast mee. Ander nadeel van deze klinkers is dat er af en toe een flinke kuil in het wegdek zit, zeker waar ook putten in de weg zitten. Als je individueel of in duo fiets zijn deze goed te zien, maar ik vraag mij af of je als groep elkaar hier op tijd voor kan waarschuwen. Vooral het stuk na het spoorviaduct zit vol boobytraps.

Houd daarnaast rekening met minimaal drie keer dwars door een dorp rijden dat in het hoogseizoen vast een stuk drukker is dan nu in februari. Deze routetest viel in de corona periode, maar wel in de voorjaarsvakantie. Je merkt dat niet iedereen bekend is, toeristen die zomaar oversteken omdat ze naar een kerk kijken. Het is maar een klein deel van de route, maar wees er op verdacht. Een ander nadeel kan zijn dat er in de zomerperiode meer caravans rondom de campings rijden. Altijd een uitdaging. Tot slot, bij Echten zit er een klein stukje onverhard in de route. Wij hebben deze er voor je uitgehaald (routelink) maar mocht je de route nog pakken van drenthe.nl dan moet je daar nog even opletten.

Samenvattend

Al met al zou ik deze route een ruime voldoende (7 v.d. 10) geven en zeker aanbevelen (met een kleine aanpassing en waarschuwing voor de klinkers)! Dat heeft vooral te maken met de prachtige omgeving en afwisseling. Het voelde echt als een vakantierit. Dus wil je graag dat gevoel ervaren? Check de route hier.  Heb je liever een trainingsrondje om voluit te gaan…dan zou ik een andere route adviseren.

Meehelpen?

Wij zijn continu opzoek naar nieuwe routes en onze routes willen we zo snel mogelijk op een goede manier verifiëren. Je kunt als lokale kenner je eigen routes al uploaden op onze site. Onze bouwers verifiëren ook routes, maar daar kunnen we zeker nog wat hulp bij gebruiken. Fiets jij veel en wil je een route testen? Mail naar ploegleiders@racefietsroutes.nl of vul het formulier in op de contactpagina en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op!

Word lid van Racefietsroutes.nl

DR%20018%2070km%20map
Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.