Geplaatst door op maandag 27 mei

De meeste van ons hebben zo hun favoriete rondes waarvan we elke versnelling, bocht en heuvel op de broekzak kennen. Ik laat je zien hoe je verder komt dan jouw oude vertrouwde wegen en makkelijk meer kunt verkennen op de fiets. Liever op vakantie naar Noordoost-Groningen dan Costa Rica? Wel na het lezen van deze blog!


Twee apps voor een duwtje in de rug

Het is heel fijn om een paar goede routes dichtbij huis achter de hand te hebben, maar naarmate het seizoen vordert begint het bij mij toch te kriebelen: ik wil nieuwe routes ontdekken! Soms heb je daar een duwtje in de rug bij nodig. Als je voor je gevoel alle windrichtingen wel een keer gehad hebt, kan het lastig zijn om te bepalen waar je naartoe kan fietsen voor wat variatie in je ritten. Daar komt ook de vraag bij kijken: hoe houd je continue inspiratie zonder verveeld te raken? In deze blog belicht ik graag twee sites die mij daar enorm bij helpen. Waarschuwing: het is verslavend… 


Tegeltjes verzamelen met VeloViewer

Het basisidee is heel simpel: met VeloViewer deel je de wereldkaart op in vierkantjes en probeer je zoveel mogelijk vierkantjes te verzamelen. 


Hoe werkt het?

De site VeloViewer werkt op basis van de gegevens die je hebt verzameld met Strava. Op basis van je GPX-gegevens kleuren de vierkantjes (of tegeltjes) van 1 bij 1 mijl rood als je er doorheen bent gereden. Zo ‘spaar’ je heel je omgeving bij elkaar! De site geeft je ongelooflijk veel informatie. Veel te veel, misschien wel. Na 3 jaar gebruik kom ik nog altijd nieuwe dingen tegen. De feature van de site die mij het meest brengt is de activity map.

Hoe helpt het om routes te ontdekken?

De eerste keer dat ik mijn Strava-account koppelde aan VeloViewer dacht ik dat ik rondom mijn woonplaats alle “tegeltjes” wel verzameld zou hebben, maar niets bleek minder waar. Op nog geen 5 kilometer van mijn huis waren er gebieden waar ik nog nooit (deels) door heen gefietst was. En dat na 7 jaar. Is dat gek? Zeker niet! Iedereen die ik ken die is begonnen met VeloViewer heeft dezelfde ervaring. We blijken toch gewoontedieren met standaard routes en wegen. 

Door VeloViewer heb ik de inspiratie gevonden om andere wegen te verkennen. Schitterende paden en bar slechte wegen ben ik tegengekomen. Het is ontzettend leuk om je trainingen af te wisselen met ontdekkingstochten. 

Op de lange termijn zie je op VeloViewer dat je cluster (aan elkaar gereden tegels) steeds groter wordt. Maar pas op:

  • VeloViewer is verslavend (steeds een groter cluster willen, betekent steeds grotere afstanden!);
  • Het doet een beroep op je creativiteit (hoe krijg ik die tegels de bijna geheel over het wa;ter liggen?);
  • Het kan gevaarlijk worden (hoe krijg ik de tegels die in het gebied van defensie liggen?).


Gelukkig is Nederland groot genoeg en zijn er talloze nieuwe tegels te vinden en te sparen. En mocht je toch het idee hebben dat je na een paar jaar alles wel zo’n beetje gehaald hebt: je kunt ook per seizoen of per sport de tegels verzamelen. Zo blijf je jezelf uitdagen!


Gemeentes fietsten met de NL Challenge

Met de website van Long Term NL Challenge kun je bijhouden hoeveel gemeentes jij bereikt op je fiets.

Hoe werkt het?

Nederland heeft 355 gemeentes geregistreerd staan. Op basis van je Strava-gegevens kun je met de NL Challenge berekenen hoeveel gemeentes je al hebt gehad. De score kan je verrassen! Het werkt allemaal iets simpeler dan VeloViewer, maar het idee blijft hetzelfde. Waar ben je wel geweest en waar nog niet? Minimale doel zou toch moeten zijn om bij jou in de provincie en de aanliggende provincie zoveel mogelijk gemeentes aangedaan te hebben? Hier kun je zien waar jouw gaten liggen.

Hoe helpt het om routes te ontdekken?

Naast dat het een mooi inzicht geeft in je eigen gebied, geeft het je ook extra kennis van de huidige gemeente-indeling in Nederland. Persoonlijk zit ik op dit moment op slechts 51% van alle gemeentes in Nederland. Dit heeft met name te maken met het feit dat Noord-Brabant en Zuid-Holland gezamenlijk bijna een derde van alle gemeentes hebben (114 stuks). En dat zijn nu net de provincies die niet naast de deur liggen voor mij. Mijn doel is om volgend jaar over de 75% te zitten. 

Ja, ook deze challenge kan er voor zorgen dat je jezelf ’s ochtends om 7:00 terugvindt in de auto of trein op weg naar een provincie aan de andere kant van het land. Of dat je jezelf tijdens het plannen van een vakantie hoort zeggen: “Nee schat, ik snap dat Costa Rica een droom van je is, maar Noordoost-Groningen heeft ons veel meer te bieden.”


Hoe blijf jij geïnspireerd om nieuwe wegen te ontdekken? Heb jij een geweldige app of strategie om steeds een nieuwe weg in te slaan? We zijn benieuwd! Laat je het ons weten?

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.