Geplaatst door op donderdag 25 juli

Weer (om) binnen (te) trainen

Maart roert zijn staart. Werden we in februari nog getrakteerd op mooi en fantastisch weer, zijn we nu weer terug bij typisch Nederlands weer voor dit jaargetijden: wind en regen. Bij uitstek weer om iets anders te doen dan buiten te fietsen. Waar ik in de eerste maanden van de winter nog vooral aan het hardlopen was, ben ik ondertussen toch weer op de Tacx (in combinatie met Zwift) gestapt. Ik schrijf toch weer, omdat het binnen trainen op de fiets zowel zwaar, als leuk, als saai, als heftig, als uitdagend, als…. Ik kan wel even doorgaan. Om nu te zeggen dat ik het heel graag doe, nee. Maar een alternatief in dit jaargetijden? Ja zeker, een heel goed alternatief. In dit blog neem ik je mee in wat lessen die ik persoonlijk heb geleerd in nu twee winterseizoenen Tacxen.

In den beginne

“Binnen fietsen telt niet!” Dat kan letterlijk een quote van mij zijn geweest van een paar jaar terug. Ik vond mede-fietsers die indoortainingen op Strava zetten maar rare vogels. Sterker nog: ik vond ze valsspelers. Dat binnen fietsen hoort helemaal niet thuis in je statistieken! Maar… Mea Culpa! In 2019 maakte ik – door medisch gedoe – fysiek en mentaal een flinke terugval mee. Weinig kilometers en amper motivatie om te sporten. Om mij heen begon bij medefietsers de term Zwiften aan populariteit de winnen en “een Tacx hebben” leek wel de nieuwe hype. Die twee zaken gecombineerd en het feit dat ik nog altijd een ontzettende data nerd bent, leidde tot een verdieping in de wereld van het virtueel fietsen, trainen en “zwiften”. En uiteindelijk, na twee maanden wikken en wegen, ging ik voor de bijl. Maar dan moet het wel meteen goed, dus werd meteen een Neo 2T aangeschaft. Alles meetbaar, weerstand die automatisch wordt aangepast aan je digitale route… top of the bill. Nu ik nog.

Beginner

Er ging letterlijk (Zwift) en figuurlijk een wereld voor mij open. Van inzicht in de weerstand die je trapt (gemeten in wattages), tot de liters vocht die je verliest. Het binnen fietsen is zwaarder dan je verwacht (althans, dan ik had verwacht). Een aantal lessen die ik in mijn eerste “Zwift-winter” leerde hadden vooral te maken met het klimaat. In de kamer trouwens, niet in het de wereld (ook belangrijk, maar dat is voor een andere keer).

1615403828899
  • Ventileren; de tempratuur in de kamer loopt op door het indoortrainen. Logisch. Maar het gaat hard, heel hard. In de kamer kan de tempratuur zomaar 5 graden oplopen en je lichaam koelt amper af. Een ruime kamer met ramen die open kunnen (ook voor de geur) is geen overbodige luxe. Maar een ventilator is een must. Laat er nu in de winter best moeilijk een ventilator te vinden zijn…
  • Shirtjes; over de korte broek hoef ik natuurlijk niets uit te leggen, maar de bovenkleding wel. Wat een hitte, wat een zweet. Ik heb meerdere malen op de fiets gezeten met een normaal wielershirt aan, maar die konden eigenlijk binnen een paar minuten open en daarna uit. Sinds dit jaar fiets ik dan ook steevast binnen met een zweetshirt / ondershirt die ik normaal gebruik in de zomer.
  • Handschoentjes; soms stap ik zonder handschoentjes binnen op de fiets. Het zweet komt echter overal terug, dus ook in de handpalmen. En wegglijden terwijl je net je stuur wat steviger vast wil pakken… je kunt je indenken dat ik meerdere malen heb moeten vloeken.
  • Een handdoek en mat; er zat bij de Tacx een fietsmat. Waarom? Ik dacht om de vloer te beschermen tegen het apparaat. Maar als je ziet wat een vocht er na de training op die mat ligt, dan is het vooral om waterschade te voorkomen aan je vloer. Een handdoek is dus ook geen overbodige luxe om die binnen handbereik te hebben.
1614803485322

Steeds leuker

Tenzij je echt dol bent op sauna’s waar je in kan sporten, kan ik mij voorstellen dat je niet direct enthousiast wordt van bovenstaande. Klopt. Maar het Tacxen (met Zwift) werd steeds leuker Waarom is het eigenlijk ook heel leuk?

  • Voortgang; alles is meetbaar! En dat vind ik leuk. Heel leuk. Maar ook voor de niet data-nerd is er duidelijk voortgang. Het trainen indoor levert je echt progressie op. Ik werd vrij rap fitter en fysiek ook merkbaar sterker. Zwift geef je ook terugkoppeling over je voortgang, bijvoorbeeld met je FTP score (gaan we nu even niet op in). Maar het merkbaar fitter en sterker worden maakt dat het trainen natuurlijk het wel waard is en leuker wordt!
  • Uitdaging; de werelden van Zwift bieden verschillende uitdagingen die je in Nederland niet zomaar hebt. Het beklimmen van een berg, het rijden over een vulkaan of veilig sprinten. Het kan allemaal.
  • Game; Zwift is ook gewoon een game, waarin je kunt sparen voor bepaalde zaken. Voor mij was maar 1 ding belangrijk hierin, niet dat ik een mooier shirt, een betere fiets of verlichte wielen kon kopen. Nee het ging mij vooral op het open rijden van DE ALP! Zodra je level 15 bereikt (kilometers maken en routes rijden!), kun je eindelijke de ALP op. En langer dan 25 minuten klimmen komt dat beschikbaar. En hoe leuk is dat?
  • Work-outs / trainingsplannen; het is even zoeken en leren wat er allemaal mogelijk is, maar er zijn verschillende trainingen (minder dan 60 min, 60-90min en langer) beschikbaar in Zwift. Het daagt je op verschillende manieren uit en zorgt voor afwisseling. Je hebt ook langere trainingsplannen (meerdere weken) maar daar heb ik minder ervaring mee.
  • Niet schakelen tijdens een training; de Tacx die ik heb past automatisch het vermogen aan, aan de workout die je doet. Met andere woorden, je hoeft niet te schakelen als je met verschillende intervallen bezig bent.
  • Met andere fietsen; er zijn super veel events waar je laagdrempelig en eventueel met vrienden aan kan deelnemen. Hiermee kun je het indoorfietsen iets maken dat je samen doet, terwijl je toch alleen bent.

Waarom wel/niet zelf ook binnen trainen?

Samenvattend: binnen fietsen is zowel zwaar, als leuk, als saai, als heftig, als uitdagend, als…. Alle emoties heb ik wel ervaren tijdens het fietsen indoor. De beste redenen om het te doen is omdat je met slecht weer, sneeuw, vrieskoud door kan blijven trainen en Zwift biedt je een platform waar je veel uitdaging kan vinden. Het geeft mij gevoel van vooruitgang en tijd voor mijzelf om een podcastje te luisteren. Waarom je absoluut niet binnen zou moeten fietsen? Omdat buiten gewoon veel leuker is! Het kan saai zijn (na een uur ben ik het wel zat) en niet heel comfortabel in die sauna die je zelf creëert. En zodra het kan, ben ik ook zeker buiten te vinden. Maar voor nu, en zeker komend weekend, leg ik mijn handdoekje klaar, zoek ik een leuke podcast uit (bijvoorbeeld Tweewielers van Martijn Hendriks en Herman van der Zandt) en bekijk het slechte weer vanaf het zadel. Goed weekend!

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.