Geplaatst door op maandag 15 april

In de Week van Peter neemt Peter  je wekelijks mee in zijn wereld als racefietser, routebouwer, vader en ondernemer. De wereld bekeken door de fietsbril.

Wat een hitte! Woensdagavond zat ik voor het eerst in maanden op de Tacx. Ventilator op standje maximaal, korte broek en zweetshirt aan, en een handdoek binnen handbereik. Ondanks dat het raam open stond, steeg de tempratuur in de ruimte met 3 graden tijdens de training. Eén uur en liters zweetvocht later stapte ik af met trillende beentjes. Is dit nu wat ik wil de komende maanden? Tijd om de opties voor de wintermaanden op een rij te zetten?

Gewoon buiten fietsen

Het zijn relatief vaak mannen, van het wat stoerdere kaliber, die je dan hoort zeggen: je moet gewoon buiten blijven fietsen in de wintermaanden, niet zeuren. Naast dat het natuurlijk stoer en mannelijk klinkt, is het wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met de kortere dagen en relatief vaker slechtere weersomstandigheden is buiten fietsen niet zomaar in dezelfde frequentie en afstand te doen als in de zomermaanden. Persoonlijk blijf ik ook altijd graag buiten fietsen. Vorige winter heb ik zelfs standaard lampjes op mijn fiets gezet zodat ik het eind van de middag nog kon rekken en mocht het nodig zijn, kon ik het laatste stuk in het donker fietsen. 

Buiten fietsen in de donkere dagen voor (en na) kerst is wel een andere discipline. Je moet je anders kleden en je lichaam is druk bezig met zich warmhouden, wat ook energie kost. Het grote voordeel is dat er ook prachtige (koude) dagen zijn en de natuur ook weer mooi veranderd. Dus deze winter blijf ik wel buiten fietsen, nieuwe routes ontdekken en de spaarzame zonnestralen meepakken. Maar dit is waarschijnlijk niet voldoende om de vorm vast te houden.

03%20wintertraining%2001

Alternatieven buiten

Qua fietsen heb ik ook de opties om meer te gaan mountainbiken en gravellen deze maanden. Als afwisseling heel leuk. Je komt nog dichter bij en in de natuur. Het is best intensief en qua training vast ook heel nuttig. Mijn probleem hiermee? Ik ben niet zo’n technische rijder als ik zou willen. Offroad rijden is voor mij echt heel hard werken, vallen, opstaan, stuntelend verder rijden en weer opnieuw. Plus ik stuiter alle kanten op en heb een dag of twee later nog last van mijn schouders en nek. Er zijn veel mooie routes waar ik echt van kan genieten, maar vaker dan 2x per maand… liever niet.

Eigenlijk was ik altijd een hardloper, tot blessures het een stuk minder leuk maakte om afstanden boven de 15 kilometer te lopen. Toch trekt het hardlopen mij elke winter weer. Hardlopen heeft als voordeel dat het bijna altijd kan, in de koud lekker lopen is en je hebt minder tijd nodig om je klaar te maken. Daarbij komt ook dat je niet je fiets hoeft schoon te maken. Hardlopen en fietsen blijven andere disciplines, je conditie neem je mee, maar je lijf moet echt wennen aan een andere sport. En blessures liggen op de loer als je gewend bent aan een goed getraind fietslichaam is rustig aandoen met hardlopen best een uitdaging.

Dan toch maar binnen?

Dan is er toch het alternatief binnen nog. De Tacx heb ik nu twee wintermaanden gebruikt in combinatie met trainingen op Zwift. In onze gezinssituatie betekent het wel vaak dat ik pas ’s avonds na het eten op dat ding kan. Niet ideaal. Sowieso is langer dan een uur op zo’n apparaat best knap. Voordelen zijn de gerichte trainingen en dat het kan op elk moment tijdens alle weertypen. Bijkomend voordeel is dat ik ook weer wat meer toekom aan het luisteren van podcasten. Nadeel…? Het is gewoon pittig en ik moet mij er echt toe zetten om dit vaker dan 1x in de week te kunnen doen.

03%20wintertraining%2003

Tot slot is er nog de mogelijkheid om krachttraining te gaan doen en het liefst in combinatie met yoga. Hierdoor zou je een goed fundament kunnen leggen voor het nieuwe seizoen. Dit heb ik mij ook al twee jaar voorgenomen. Resultaat? Fanatiek beginnen en na een week of 2 er de klad in zien komen. Conclusie? Ik ben niet zo van de trainingsdiscipline.

Genieten

Uiteindelijk draait het maar om één ding en dat is: genieten. Sporten is niet alleen gezond, maar het is ook goed voor je geest. En als er één ding is dat ik deze winter boven aanzet is het dat. Mijn doel is om bovenstaande opties zo af te gaan wisselen dat ik er vooral heel veel lol in houd. Daarnaast is rust ook een belangrijke trainingsvorm. Dus af en toe lekker onder een dekentje op de bank kruipen met een kop chocolademelk in plaats van trainen? Genieten, dus doen. En dat ik dan in maart weer niet zo sterk ben als dat ik elk jaar hoop? Geen probleem, heb ik dan weer een mooi doel!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Als eerste op de hoogte van de nieuwste routes, de nieuwe mogelijkheden van de site en leukste voordelen? Schrijf je in voor de nieuwsupdates van de ploegleiders van Racefietsroutes.nl!

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.