Geplaatst door op maandag 27 mei

Met Peter mee op routetest… in januari!

“Oké, dus jij mag gewoon lekker fietsen nu als werk?” Sinds we begonnen zijn met Racefietsroutes.nl heb ik deze vraag meer dan eens gehad…en uiteraard met een grote glimlach bevestigd. Het maken, controleren en uiteindelijk verifiëren van routes is een belangrijk onderdeel van waar wij voor staan: voor iedereen een mooie fietservaring op de racefiets. Dat ik daarbij dus veel mag fietsen, is mooi meegenomen.

Mooi (?) winterweer

Het is de laatste dag van januari. Als je naar buiten kijkt is het prachtig winter weer. Kraakheldere blauwe lucht en een stralende zon. De tempratuur, net onder nul, en de oostenwind merk je pas als je naar buiten stapt. Vandaag verifiëren we de route Bloemen uit Vaasen. Een route op de Noord-Veluwe die ons is aangeleverd door iemand die in dat gebied woont en veel fietst. De route is ongeveer 65km en ik besluit er vanaf mijn woonplaats heen te fietsen (zo’n 20km). Met de wind in de rug, in de zon, weet ik dat het een mooie dag gaat worden.

Net onder Hattem klik ik de navigatie aan en laat mij vanaf dat moment leiden door de aanwijzingen van de gpx. Dit gebied ken ik nog van eigen trainingsrondjes. De eerste weg, langs het officiële startpunt, geeft meteen een dilemma: de navigatie stuurt je het (niet verplichte) fietspad op, maar in mijn trainingen rijd ik hier altijd over de weg. Het fietspad langs de weg is smal, druk en vaak ligt de weg vol viezigheid. Wat zet ik straks in de aanwijzingen van de route?

blogPeterroutetest1

Dilemma's van de routebouwer

Het begin van de route is uitdagend door een glooiend gebied (De Dellen). Ik herinner mij er aan dat ik moet eten en drinken. Drinken is echt een uitdaging met die kou voor mij. Dus elke 5km verplicht een slok! Na De Dellen kom ik heel snel op een typisch Veluwe fietspad. Van die betonnen platen naast een breed zandpad. Het is op het oog mooi weer, een zondag, midden in de lockdown. Half Gelderland en Overijssel is ook op de Veluwe. Het is druk, met veel wandelaars op het fietspad en niet op het zandpad. Aardig wat elektrische fietsen en veel mountainbikers die links en rechts uit de bossen komen. Ik besluit meteen dat dit pad over de Tongerense Heide eruit moet. Na 1,5km verdwijnt het bos en rijd ik over de heide. Het is prachtig. Het is rustig. Dit natuurschoon, hiervoor zit ik ook op de fiets. Misschien moet het stuk er toch in blijven?

Dit soort dilemma’s zijn typerend voor ons werk op dit moment. Er is in Nederland veel fietspad, schitterende natuurgebieden met veel bezoekers (zeker nu) en gelukkig ook veel wielrenners. Wat is in bepaalde gebieden wijsheid om te adviseren en wat niet? In Vaassen ligt een strook van 300 meter zeer slecht fietspad, maar ja, daarmee kom je wel weer op een prachtig stuk weg langs het kasteel. Tussen Heerde en Wapenveld ligt nu een prachtig fietspad, weg van het scheurende verkeer over de IJsseldijk. Maar ja, het is wel fietspad, dit kan best druk zijn in de zomer, aan de andere kant, het is wel veiliger.

blogPeterroutetest3

Dat lekkere fietsen – wat het zeker is(!) – is een aaneenschakeling van het beoordelen van verkeerssituaties als wielrenner met andere doelgroepen. En je dan ook nog indenken hoe het zou zijn op drukke dagen. Elke wielrenner is gelukkig zelf verantwoordelijk voor hoe zij of hij zich door de verkeerssituaties heen beweegt. Aan ons om de route en de route informatie zo te optimaliseren dat een kans op een geslaagde dag het grootst is. 

Bevroren bidon

Tijdens één van mijn stops merk ik dat het water in mijn bidon bevroren is. Het drinken wordt steeds lastiger zo! Tegen de wind in fiets ik de laatste kilometers van de route. Het gaat een stuk minder gemakkelijk vandaag dan op de heenweg. Uiteindelijk draai ik net onder Hattem weer naar het noorden om uiteindelijk weer oostwaarts te gaan. De benen zijn langzaam volgelopen en met de oostenwind erbij heb ik voldoende tijd om de route nog een keer na te lopen in mijn hoofd.

Uiteindelijk hebben we aan de route maar een paar zaken gewijzigd. Het stuk over de prachtige Tongerense Heide zit er gewoon in. We hebben wel de route informatie een stuk scherper gemaakt. Deze tocht is puur genieten, en iets minder hardrijden. Nieuwsgierig geworden? Check de route hier.

Meehelpen?

Wij zijn continu opzoek naar nieuwe routes en onze routes willen we zo snel mogelijk op een goede manier verifiëren. Je kunt als lokale kenner je eigen routes al uploaden op onze site. Onze bouwers verifiëren ook routes, maar daar kunnen we zeker nog wat hulp bij gebruiken. Fiets jij veel en wil je een route testen? Mail naar ploegleiders@racefietsroutes.nl of vul het formulier in op de contactpagina en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op!

Word lid van Racefietsroutes.nl

GL%20014%2060km%20map
Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.