Geplaatst door Team RFR op maandag 27 mei

Routes uitstippelen, testen en verzamelen doen we niet alleen. Daarvoor hebben we hulp van ons team routebouwers! Zij komen uit alle windstreken en kennen hun eigen omgeving op hun duimpje. En wie kun je beter om mooie routes vragen dan een local? Vandaag stellen we graag onze routebouwer uit Amsterdam aan je voor, die prachtige polder- en waterroutes op zijn naam heeft staan. Dit is Thomas Bosman!

Ontmoet%20de%20routebouwer%20van%20Racefietsroute.nl%20Thomas%20Bosman

Hoi Thomas! Hoe begon jouw racefietsavontuur?

Ik ben Thomas Bosman, 34 jaar jong. Ik ben woonachtig in Amsterdam maar geboren en getogen in het mooie Twente. Ik fiets al vrij lang; toen ik nog bij mijn ouders in Hengelo woonde was ik wel eens op de MTB te vinden in de bossen rondom Hengelo. Het echte fietsvirus heeft pas in 2014 toegeslagen, toen heb ik mijn eerste (instap)racefiets gekocht. En met een goede reden ook: het fietsen van de Tour for Life, een 8-daagse fietstocht vanuit Italië naar Nederland om geld in te zamelen voor het goede doel: Artsen zonder Grenzen

Het was wel gelijk een heftige kennismaking met racefietsen. Begin april zat ik voor het eerst op een racefiets, eind augustus begon onze tocht vanuit Italië naar Nederland... In 8 dagen 1.250 kilometer, 20.000+ hoogtemeters en veel (van televisie) bekende cols: de Alpe d'Huez, Grand Ballon, Madeleine en ga zo maar door. Het was heftig, prachtig, pijnlijk, moeilijk en grandioos tegelijk, mede omdat ik de tocht samen met mijn vader gemaakt heb.

Wat betekent racefietsen voor jou?

Fietsen is voor mij meer dan een sport alleen. Het is een manier om prachtige plekken te zien en ook een sociale activiteit. Met je maatjes een dagtocht of weekend ergens fietsen vind ik fantastisch, maar alleen fietsen vind ik ook geen probleem. De rust in m'n hoofd die ik heb na 2 uur solo rijden vind ik ook heerlijk.

Waar fiets je op?

Ik rij nu een Sensa Giulia G3 Disc voor op de weg en sinds eind 2019 ook een Cube Cross Race (m'n crosser) voor naast het asfalt.

Waar rijd je het liefst?

Als me gevraagd wordt naar mijn mooiste of meest epische fietstochten, dan staat mijn tocht naar Italië denk ik op nummer 1 op de lijst. Andere te gekke tochten die ik gemaakt heb zijn een 4-daagse tocht op de MTB door Marokko en meer recent (dit jaar) een graveltocht van 309 kilometer op 1 dag.

Qua routes heb ik uiteraard mijn voorkeuren, al hangt het wel af van of ik alleen of met meer mensen fiets en met welk doel. Een snel rondje Hoep in mijn eentje kan heerlijk zijn, terwijl ik in een groep liever ga klimmen en klauteren in Limburg of rondom de Veluwe. Wat voor mij het allerbelangrijkst is, is het ontbreken van veel obstakels... Niet te veel verkeerslichten, krappe fietspaden, moeilijke kruisingen en ga zo maar door. Het moet wel een beetje relaxed blijven allemaal! Als ik mag kiezen, fiets in het liefst in Limburg met al die mooie klimmetjes en uitzichten. Ook Luxemburg (strak asfalt, rustig en prachtige natuur) staat hoog op mijn lijstje. Vanuit Amsterdam kies ik op de racefiets - sterk afhankelijk van de windrichting - óf voor de polder in het noorden of het volgen van al het water (Gein, Vecht, Kromme Mijdrecht) naar het zuiden. Op de crosser ga ik graag fietsen in de bossen en heide rondom Naarden, Bussum en Hilversum.

Hoe ziet jouw training eruit?

Naast dat ik graag buiten fiets (wel met een beetje mooi weer als het kan) ben ik sinds augustus 2018 ook vrij fanatiek indoor aan het trainen bij een sportstudio in Amsterdam Oost: City Alps. Bij slecht weer en korte dagen toch de mogelijkheid om te fietsen; door middel van het fietsen op wattage goed in je zones trainen; goede coaching en naast de fietstrainingen ook gericht je kracht en mobiliteit kunnen trainen, waren voor mij de redenen om hier veel te gaan sporten. Tel daar nog eens een super gezellige en inspirerende community bij, heerlijke koffie of een koud drankje na de lessen en avontuurlijke weekendjes weg (fietsen, hardlopen, trailrunnen) en je begrijpt misschien waarom ik me hier snel thuis voelde.

CityAlps%20Amsterdam

Het is hier zelfs zo leuk dat ik sinds maart 2020 (net voor die vervelende Corona-crisis) ben gestart met het geven van indoor trainingen! Leuk om op een andere manier met fietsen bezig te zijn, contact te leggen met veel verschillende mensen en veel te leren over trainingsmethoden en het waarom achter deze methodes.

Grofweg onderscheiden we bij City Alps 3 soorten trainingen: Endurance, Power en Peak. Gemiddeld genomen kan je power output over elk van deze trainingen ongeveer op dezelfde waarde uitkomen, de opbouw van de intervallen, de duur en intensiteit verschillen echter sterk. De volgende keer neem ik jullie graag wat meer in diepte mee in deze 3 verschillende manieren om te trainen!


Fiets de favoriete racefietsroutes van Thomas:

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.