Geplaatst door Fleur op donderdag 25 juli

Mijn eerste kilometers en 6 good to knows die je wilt weten voordat je begint met racefietsen

Ja, daar ben ik weer! Eindelijk… Optimistische ik, die denkt naast een drukke baan en een nieuw bedrijf ook nog even te kunnen starten met racefietsen én daarover je op de hoogte te kunnen houden. Viel toch even tegen... Het goede nieuws is dat het bedrijf staat en ik heb mijn eerste kilometers als racefietser erop zitten. 

Onderweg heb ik al super veel geleerd over deze geweldige sport en dat ga ik nu met jullie delen. Het eerste dat ik leerde? Dat de coronacrisis mij harder heeft geraakt dan gedacht. Ik prijs mezelf gelukkig in goede gezondheid, mét een baan en weinig coronagevallen in mijn directe omgeving, maar toen ik op de fiets stapte merkte ik pas hoe slecht mijn conditie is. Kortom veel ruimte voor verbetering en zo makkelijk laat ik me niet uit het veld slaan. Mijn derde rit op de racefiets mocht ik dan ook kennismaken met Marijn de Vries (die je wellicht kent als oud-prof, analist of columnist bij Trouw). Leuk zo’n kennismaking op de fiets… “Peter, doe jij even het woord? Dan ga ik even zuurstof happen…”

Alle gekheid op een stokje.... 6 dingen die goed zijn om te weten voordat je begint met racefietsen!

#1 Zet je helm goed op

Klinkt eenvoudig en logisch, maar blijkbaar niet zó eenvoudig dat ik het ook deed. Gelukkig corrigeerde Marijn dat snel, super fijn! Tip: zorg ervoor dat de bandjes goed aangesloten zitten, om je oren en onder je kin.

#2 Klikpedalen zijn niet je grootste vijand

Het zal iedereen een keer overkomen, dat je toch net niet snel los kunt klikken en uiteindelijk op de grond belandt. Door alle verhalen raakte ik een beetje angstig, waardoor ik het gebruik van de klikpedalen iedere keer uitstelde. Dat doe ik de volgende keer wel, dacht ik steeds. Achteraf niet nodig, maar mocht je willen beginnen dan de volgende tips:

  • Begin op een lange, rechte, overzichtelijke weg waar je voldoende tijd hebt om een paar keer in en uit te klikken.
  • Begin op een vlak stuk grasveld (geen berm of knollenveld dan land je zachter als het mis gaat. Wellicht wel even oefenen eerst zodat je zeker weet dat je er op kunt oefenen!
  • Vermijd drukke wegen en begin bijvoorbeeld niet voor een onoverzichtelijke, onduidelijke voorrangsrotonde.
blogfgf2%20test%204


#3 Geen ondergoed onder je fietsbroek

Dit wist ik niet, totdat ik een fietsbroek ging passen in de winkel (toen de winkels nog open waren). De dame die me hielp adviseerde me een aantal broeken die ik natuurlijk wilde passen. Toen ik richting het pashokje ging, vroeg ze me of ik bij het passen wel ondergoed aan wilde houden. Waarop mijn verraste en verbaasde blik boekdelen sprak. Waarom we geen ondergoed dragen, is vanwege irritaties, schuurplekken, druk op plekken waar je dat niet wilt tijdens het fietsen. Kortom het zit in de weg. Super logisch als je het weet, een verrassing als je er, net als ik, nog nooit zo over hebt nagedacht.


#4 Goede voeding

Zowel eten als drinken. Met een nieuwe racefiets kon een rit met Peter niet uitblijven. Een rondje over de Sallandse Heuvelrug. Ik ben geen grote ontbijter, dus ik had ’s ochtends mijn yoghurtje gegeten en daarna niets meer. Na 47 km trappen krijg je absoluut honger. Les: bereid je lichaam voor op de rit en neem altijd eten mee (ook onderweg) met koolhydraten. Dit geeft je extra energie als het nodig is.

 

Daarnaast is drinken heel belangrijk (voor mij staat dit gelijk aan stuntelen met een bidon op de fiets). Drink ongeveer 0,6 tot 1 liter water per uur. Voeg eventueel siroop toe voor extra energie.

 

blogfgf2%20test%201

#5 Opbouwen met fietsen

Misschien ligt dit vooral aan mij, maar mijn leven is écht een stuk mooier als ik minimaal een half wiel vóór mijn fietsmaatje fiets. Dat in combinatie met mijn coronaconditie, zorgt ervoor dat ik meestal met mijn tong op het stuur lig. Inmiddels gaat het steeds een stukje beter doordat ik de training meer opbouw. Je kunt online veel informatie vinden over trainingsschema’s voor beginners, maar je kunt ook een app gebruiken zoals Fondo. En je training opbouwen is natuurlijk veel leuker over de mooie routes die je kunt vinden via Racefietsroutes.nl ;)!

#6 Onderhoud je fiets

Ook een logische, maar soms wel onderbelicht. Zo vergat ik mijn bandenspanning te controleren en was ik er van overtuigd dat iemand stroop op de weg had gesmeerd toen ik ging fietsen… Controleer je fiets regelmatig en stem af met een expert (als je dat niet zelf bent) hoe je jouw fiets het beste kunt onderhouden.


Begin jij ook met racefietsen of ga je komend fietsseizoen beginnen? Stuur me een berichtje, ik kom graag met je in contact om ervaringen uit te wisselen! 


Stuur een berichtje via de contactpagina, Instagram, LinkedIn of Facebook en we spreken elkaar snel!


Bekijk alle routes in het routeoverzicht

Als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwtjes? Meld je aan!

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.