Geplaatst door op maandag 27 mei

Baby, it's cold outside! Na de finish van de Vuelta zit het gekke, door corona gedicteerde, wielerseizoen er al weer op. Normaal sluit de ronde van Lombardije traditioneel het seizoen. Het heerlijke najaarszonnetje in Italië en dan koers. Ooit prachtig vastgelegd in de documentaire Il Lombardia van Blaudzun (ja, die man van de muziek). Il Lombardia luidt traditioneel ook bij het besef in dat de herfst nu vol begonnen is en ja… ”winter is coming”. 


We moeten eraan geloven!

Eigenlijk is één blik op mijn Strava-tijdlijn al voldoende om te beseffen dat we in de periode “wintertraining” komen. Er duiken opeens weer plaatjes op van het populaire programma Zwift, MTB’s worden weer van stal gehaald, de gravelbikes komen vaker langs en er wordt meer hardgelopen. Een enkeling waagt zich nog voor zonsopkomst op de fiets. Naast deze persoon voor gek te verklaren, moet ik wel zeggen dat het prachtige plaatjes oplevert. 

Afgelopen zondag stond ik zelf in Nijkerk om half 10 naast de auto met mijn gravelbike. Het beloofde een mooie dag te worden. Het was echter 5 graden(!), super koud! En ik was er minder goed op gekleed dan mijn fietsmaatje. Elk jaar overkomt mij dat. Ik kan de zomer en de warmte slecht loslaten. En… ik stap minder makkelijk op de fiets. Als ik er toch op stap, fiets ik een stuk minder lang. 


"Ik was nét klaar voor het voorjaar..."

Regelmatig ben ik ook pas laat in het voorjaar op de fiets te vinden. Daar ondervind je de rest van het seizoen dus last van! Afgelopen jaar heb ik dan toch maar een Tacx gekocht. Net als mijn racefiets ooit, kan ik nu zeggen dat ik het apparaat 5 tot 10 jaar te laat heb gekocht. Het heeft mij afgelopen winter echt geholpen om dit seizoen beter voor de dag te komen. Ik was klaar voor het voorjaar! (Ik hoor mijn vrienden nu zeggen: "Nou… daar hebben wij niets van gemerkt…")

Met een druk gezin (3 kinderen), een onderneming en weinig daglicht is het echt ideaal om ook te blijven fietsen. Zeker nadat ik in Zwift de workouts had ontdekt en een paar leuke parcoursen met klimmetjes, kon ik mij geregeld een uur tot anderhalf (met de juiste podcast) vermaken op de fiets. 

Er zaten voor mij ook wat nadelen aan. Waar ik buiten prima in lagere zones langs kan trainen, moest ik er binnen echt niets van hebben. Intensief of niet leek het wel. Maar dat is natuurlijk niet vol te houden. Ook is de discipline bij mij niet altijd aanwezig om regelmaat te houden in de training. Zeker bij minder lange trainingen is het toch belangrijk om iets van regelmaat te hebben om zo vooruitgang te krijgen. Ten slotte was het klimaat binnen (en de geur…laten we het daar niet over hebben) niet te harden. Een uur trainen zorgde zo voor een temperatuurverhoging in de kamer van 4 tot 5 graden. Daar kan geen ventilator tegen op (die overigens midden in de winter lastig te verkrijgen was).

Winterplan

Mijn plan voor dit jaar is dus iets aangepast. De Tacx en Zwift blijven onderdeel van mijn training. Ik gebruik ze vooral voor de intensieve training en de echt slecht weer dagen. Op die laatste dagen zorg ik dat ik de Ventoux of  de Alp kan beklimmen. Extra leuk en overzichtelijk. Daarnaast pak ik het hardlopen weer intensiever op voor mijn buitenlucht. Ook die trainingen zijn minder lang in de regel, maar die wissel ik af met lange lopen van het liefst 1,5u of langer voor mijn duurvermogen. Daarnaast hoop ik deze winter echt verliefd te kunnen worden op mijn gravelbike. We zijn nog geen match made in heaven, mede door de vele materiaalpech. De gravelbike kan ik wel gebruiken om nieuwe routes te blijven ontdekken die jullie aanleveren! Dus laat ze maar komen.

Tips voor jouw wintertraining

  1. Zorg voor goede kleding tegen de koud. Laagjes, laagjes, laagjes!
  2. Doe handschoenen aan met lange vingers bij vertrek, uitdoen kan altijd
  3. Verzin kortere, maar intensieve trainingen (leuk klimmetje in de buurt? Fiets die eens 10x op), haal meer uit een training
  4. Ontdek andere vormen van fietsen, de MTB of de Gravelbike
  5. Houd het leuk. Train niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Ik ben heel benieuwd hoe jij je wintertraining vorm geeft! Deel je jouw tips op Instagram, Facebook of LinkedIn


Zin gekregen om de kou te trotseren?


Vind hier de route voor je wintertraining

Deel dit artikel via:

Maak gratis een
account aan!

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.